Vergelijk verschillende installateurs

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Home   |   Over ons    |   Offerte   |   Contact

Aarden zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

De installatie van zonnepanelen is een slimme stap in de richting van duurzame energie. Maar wist u dat het aarden van uw zonnepanelen net zo belangrijk is als de installatie zelf? Wij leggen u uit waarom het aarden van zonnepanelen cruciaal is en hoe u dit correct kunt doen.

Waarom is het aarden van zonnepanelen belangrijk?

Zonnepanelen, met hun metalen constructie, zijn potentieel kwetsbaar voor statische elektriciteit en mogelijke blikseminslag. Het aarden van zonnepanelen helpt om deze risico’s te minimaliseren door een veilige route te bieden voor overtollige elektriciteit om de grond te bereiken. Dit is vooral belangrijk in gebieden met een hoge kans op bliksem. De aarding zorgt ervoor dat jouw apparaten bij plotselinge stroompieken beschermd zijn tegen de overbelasting van het stroomnetwerk. Hierdoor blijven de apparaten gewoon functioneren. Wanneer de zonnepanelen geaard zijn, zal de behuizing geen stroom geleiden en zal er geen veld van statische elektriciteit ontstaan.

Aarden zonnepanelen

De rol van dubbele isolatie en aarding

Hoewel veel moderne zonnepanelen systemen dubbel geïsoleerd zijn, waardoor een aparte aarding niet altijd noodzakelijk is, blijft het een vereiste voor bepaalde types installaties, vooral die met een metalen draagconstructie. Het aarden hiervan verkleint de kans op elektrolytische corrosie en zorgt voor extra veiligheid.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Hoe zonnepanelen aarden?

  1. Installatie van aardelektroden: Deze moeten worden geïnstalleerd op een plek waar ze goed stroom kunnen geleiden naar de aarde. Dit kan een speciale aardpen zijn of een ander goed aardingspunt, zoals een vereffeningsleiding.
  2. Verbinding met de aardlekschakelaar: Zonnepanelen moeten worden aangesloten op een aardlekschakelaar van type B. Deze schakelaar detecteert plotselinge stroompieken en beschermt tegen overbelasting en levensgevaarlijke situaties.
  3. Gebruik van de juiste kabels: Zowel de DC als de AC bekabeling van zonnepanelen moet correct en veilig zijn aangelegd. Kabels verouderen, dus het is belangrijk om ze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.
  4. Speciale aandacht voor micro-omvormers: Daarnaast doe je het aarden van zonnepanelen via een omvormer en het vereffenen via een aardingsaansluitpunt. Als uw zonnepanelen installatie gebruikmaakt van micro-omvormers, is het van cruciaal belang dat deze ook goed geaard zijn. Deze omvormers zetten de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC), en onjuiste aarding kan leiden tot gevaarlijke situaties.
  5. Aansluiten op een geaarde contactdoos: Zorg ervoor dat de omvormer van uw zonnepanelen aangesloten is op een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten aansluit. Dit helpt bij het voorkomen van elektrische schokken.
  6. Inspectie en onderhoud: Regelmatige inspectie en onderhoud van de aardingssystemen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven werken.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Gebruik van metalen 

Constructies en Dubbele Isolatie De metalen constructie van zonnepanelen dient als geleider voor elektriciteit. Echter, om veiligheidsredenen zijn veel systemen dubbel geïsoleerd om direct contact met geleidende delen te voorkomen.

Aarding en bliksem 

zonnepanelen nodig zijn om overtollige elektriciteit op te vangen en om te zetten in bruikbare energie, vergroot dit ook het risico op blikseminslag. Een effectief aardsysteem beschermt de installatie tegen de directe en indirecte effecten van bliksem.

Zonnepanelen plaatsen

Zijn zonnepanelen verplicht te aarden?

In veel gevallen is het verplicht om zonnepanelen te aarden, vooral wanneer deze direct zijn aangesloten op het elektrische netwerk van uw huis of gebouw. Het niet volgen van deze verplichting kan leiden tot gevaarlijke situaties en is in strijd met de veiligheidsvoorschriften.

Vereisten voor aarden 

In veel regio’s zijn zonnepanelen verplicht geaard. Dit houdt in dat de zonnepanelen, de metalen draagconstructie, en alle andere elektrische componenten zoals micro-omvormers, verbonden moeten zijn met de aarding van de elektrische installatie van het gebouw.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Extra maatregelen voor veiligheid

Extra kabels: Overweeg het gebruik van extra kabels om de aardingscapaciteit te verhogen.

Controleer de specificaties van de fabrikant: Elke fabrikant van zonnepanelen zal specifieke richtlijnen hebben voor het aarden van hun producten. Het is belangrijk deze richtlijnen te volgen.

Aparte elektrische installaties: In sommige gevallen kan het nodig zijn om een eigen eindgroep te creëren voor uw zonnepanelen, los van andere elektrische apparaten in uw huis.

Het aarden van zonnepanelen is een essentieel onderdeel van een veilige en effectieve zonne-energie installatie. Door de bovenstaande stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen veilig en efficiënt werken, terwijl u ook beschermd bent tegen mogelijke gevaren zoals blikseminslag en elektrolytische corrosie. Vergeet niet dat een professionele installateur het beste is uitgerust om deze taak uit te voeren en raadpleeg altijd een expert als u twijfelt.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende afmetingen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1