Btw teruggave zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Hoe zit het met de BTW teruggave zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 geldt een nultarief voor de btw op zonnepanelen. Voorheen kon je de btw op zonnepanelen na aanschaf terugvorderen, maar nu hoef je die btw helemaal niet meer te betalen. Dit leidt tot aanzienlijk minder administratieve rompslomp en resulteert zelfs in netto besparingen. Hieronder zullen we uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, kun je dus nog meer profiteren van je opgewekte stroom.

Btw teruggave zonnepanelen

BTW aangifte is gestopt

Vanaf 1 januari 2023 is de btw-teruggaafregeling beëindigd. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu vastgesteld op 0%. Dit verlaagde tarief is van toepassing op verschillende aspecten, waaronder de aanschaf en installatie van kabels, montagemateriaal, optimizers en omvormers, evenals de aanpassing van de meterkast om zonnepanelen aan te sluiten. De kosten voor je zonnepanelen zijn hierdoor dus een stuk lager!

Het principe is eenvoudig: wat je niet hebt betaald aan btw, hoef je ook niet terug te vragen. Het 0%-tarief is van toepassing op zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op woningen, vakantiewoningen en bijgebouwen van woningen, zoals schuren of garages.

Het is belangrijk om te onthouden dat de factuurdatum bepalend is. Als je vóór 1 januari 2023 zonnepanelen hebt aangeschaft, kon je de betaalde btw terugvragen tot uiterlijk 1 juli 2023. Nu kun je alleen nog een btw zonnepanelen terugvragen na goedkeuring van de belastinginspecteur. Je dient hiervoor een ‘ambtshalve teruggaaf’ aan te vragen, en dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Het is belangrijk op te merken dat er geen bezwaar kan worden gemaakt tegen de beslissing van de belastinginspecteur.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Wanneer wel btw terugvragen bij de belastingdienst?

Desondanks zijn er situaties waarin u wel het standaard btw-tarief van 21% betaalt bij de aankoop van zonnepanelen:

Indien u de factuur heeft ontvangen vóór 1 januari 2023.

Bij de aankoop van geïntegreerde zonnepanelen voor een nieuwbouwwoning.

Bij de aanschaf van zonnepanelen met meerdere functies, zoals PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen.

Als de zonnepanelen niet worden geïnstalleerd op of bij uw eigen woning, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Wanneer de jaarlijkse omzet met de zonnepanelen minder dan €1.800 is, dan hoef je dit niet te melden bij de belastingdienst. Wanneer er wel sprake is van een hogere omzet van €1.800, moet je dat wel bij de belastingdienst melden. Je moet je dan aanmelden met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders.

– Op het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ heeft u de mogelijkheid aan te geven of u gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een vrijstelling van de btw. Wanneer u deelneemt aan de KOR, bent u niet langer verplicht om btw-aangifte te doen en hoeft u geen omzetbelasting af te dragen. De verplichte deelnameperiode aan de KOR bedraagt minimaal 3 jaar. Gedurende deze termijn is het niet mogelijk om btw terug te vragen, zelfs niet als u bijvoorbeeld in deze periode een eenmanszaak opricht of als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) start. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen als u besluit deel te nemen aan de KOR. Als de KOR bijvoorbeeld van toepassing wordt op 1 januari 2024, kunt u voor nieuwe investeringen in 2024, 2025 en 2026 geen aanspraak meer maken op btw terugvragen.

De omzet met de zonnepanelen kan je berekenen door het totale opwekvermogen te vermenigvuldigen met het btw bedrag. De belastingdienst heeft aangegeven dat je geen belasting hoeft aan te melden wanneer de totale opwek capaciteit minder dan 15.000 wp is.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

BTW teruggave zonnepanelen

Wanneer je met zonnepanelen energie opwekt en stroom teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst jou als btw-ondernemer. Over de teruggeleverde energie ontvang je een vergoeding en daarover moet je btw afdragen. Heb je btw betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanelen? Dan kun je de btw terugvragen omdat je btw-ondernemer bent.

Zonnepanelen plaatsen

Waarom daalt de btw zonnepanelen naar 0%?

Administratieve verplichtingen

De belastingdienst werd aanzienlijk overbelast doordat elke zonnepaneleneigenaar als een kleine energieleverancier werd beschouwd. Dit resulteerde in ophopende dossiers en trage verwerking. Bovendien werden particulieren die zonnepanelen aanschaften geconfronteerd met diverse btw-verplichtingen. Tegenwoordig kunnen ze echter zonder btw-verplichtingen investeren en zijn ze niet langer verplicht om zich bij de belastingdienst te melden.

Kortom, de vereenvoudiging van de btw-regels is geïmplementeerd om het aangifteproces aanzienlijk te vereenvoudigen, zowel voor particulieren, de belastingdienst als zonnepanelenleveranciers.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Stimuleren zonnepanelen kopen

Ook hoopt de overheid hiermee de aanschaf van zonnepanelen te bevorderen, omdat deze een cruciale rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Het verschil tussen 0% btw op zonnepanelen in plaats van de gebruikelijke 21% is aanzienlijk. Hoewel je het extra bedrag momenteel kunt terugvorderen via de btw-teruggave-regeling, zal dit in de toekomst niet meer nodig zijn. Voor sommige huishoudens kan dit een doorslaggevende factor zijn in hun besluitvorming.

Vraag je jezelf af ‘wat kosten zonnepanelen‘? Of je nu gaat voor 10 zonnepanelen of meer, met een offerte op maat, kun je snel een goede keuze maken!

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen zonder BTW vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1