Elektrische auto met zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Zo laadt zonne energie de auto op

Beschik je over zonnepanelen en de mogelijkheid om je elektrische auto op je eigen terrein op te laden? Dan wordt elektrisch rijden een bijzonder duurzame keuze, afhankelijk van zowel het aantal panelen als de juiste laadpaal. Bovendien zul je merken dat je aanzienlijk voordeliger uit bent. Wanneer je de auto met je eigen elektriciteit oplaadt, kost dit ongeveer € 1.020,- per jaar (met een energieprijs van € 0,40 per kWh). Stel dat je dezelfde kilometers in een benzine auto rijdt met een gemiddeld verbruik van 1 op 15, dan kost dit zo’n € 2.000,- per jaar (met een benzineprijs van € 2,- per liter).

Met een elektrische auto die je oplaadt met je eigen energie bespaar je dus bijna € 1.000,- per jaar! Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om een privé laadpaal te installeren. Dit vereist namelijk dat je over een eigen stuk grond beschikt, aangezien het vaak geen optie is om een kabel over de openbare weg te leggen. Hoewel sommige gemeenten een gedoogbeleid hanteren en in bepaalde gevallen bijvoorbeeld gebruik van een kabelmat toestaan, geldt dit niet voor de meeste gemeenten. Bovendien bestaat het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld als iemand over jouw kabel struikelt.

Elektrische auto met zonnepanelen

Zonnepanelen voor je elektrische auto is een slimme investering

Als thuisladen echter wel mogelijk is, dan is het gebruik van je eigen zonnepanelen om je auto op te laden een slimme investering. Hier geldt de vuistregel: hoe meer zonnevermogen, hoe beter. Laten we bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 (met een batterij van 58 kWh en 145 pk) als voorbeeld nemen. Volgens de specificaties van de fabrikant verbruikt dit model ongeveer 15,5 kilowattuur per 100 kilometer. Als je zo’n 15.000 kilometer per jaar rijdt, betekent dit dat de ID.3 ongeveer 2.310 kWh aan elektriciteit per jaar verbruikt, mits je hem met zonne-energie oplaadt.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je op het dak van een auto kunt installeren, en hoeveel energie ze kunnen genereren, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het autodak, de efficiëntie van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonlicht die de auto ontvangt en de technologie die wordt gebruikt. Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je zo’n 5 zonnepanelen nodig. Over het algemeen zijn de daken van auto’s echter beperkt in oppervlakte en vorm, waardoor ze niet dezelfde hoeveelheid zonne-energie kunnen genereren als de daken van huizen.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Kies voor een slimme laadpaal

Bij een elektrische auto opladen met behulp van zonnepanelen zijn er enkele belangrijke overwegingen. Het is essentieel om te controleren of je laadpaal in staat is om te schakelen tussen netstroom en zonne-energie stroom. Een slimme paal houdt nauwlettend in de gaten of er zonne-energie beschikbaar is en zal deze bron benutten om je elektrische auto op te laden. Wanneer je meer stroom nodig hebt en de zon is ondergegaan, kan er automatisch worden overgeschakeld naar het gebruik van netstroom, bijvoorbeeld tegen nachttarief. Niettemin is het opladen met zonne-energie gedurende de dag, wanneer de zon schijnt, over het algemeen de meest voordelige optie.

Als je daarnaast beschikt over een laadpaal die bidirectioneel laden ondersteunt, wordt het pas echt interessant. Met deze functie kan je auto stroom terugleveren aan je huis of zelfs aan het elektriciteitsnet, wat bekendstaat als V2G of Vehicle-to-Grid. Let wel op dat niet alle auto’s op dit moment geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Een laadpaal die dit ondersteunt, transformeert je auto in feite tot een soort thuisbatterij.

Met behulp van de slimme laadpaal kun je ook instellen hoeveel lading in de auto moet blijven zodat je de geplande route voor de volgende dag kunt rijden. Dit heeft meestal weinig impact op de actieradius, omdat een gemiddeld huishouden slechts ongeveer 8 kWh per dag aan stroom verbruikt, bijvoorbeeld voor een gezin van vier personen. Met een omrekening naar de actieradius komt dit neer op ongeveer 50 kilometer. Een slimme laadpaal zal bovendien snel bijladen zodra de zon opkomt en de auto nog steeds aan de laadpaal is aangesloten.

Zonnepanelen plaatsen

Elektrische auto’s als opslagmedium

Duurzame energie en elektrisch vervoer vormen een perfecte combinatie. Duurzame energiebronnen voorzien ons van schone elektriciteit. Echter, duurzame energie kent een beperking: elektriciteit kan alleen worden opgewekt wanneer de natuurlijke bron beschikbaar is, zoals zonlicht of wind. Hier komen elektrische auto’s in beeld, als mogelijke oplossing. Elektrische auto’s kunnen fungeren als een soort energieopslag, vergelijkbaar met thuisbatterijen. Deze opgeslagen energie kan zelfs worden teruggeleverd aan je huis wanneer je extra energie nodig hebt, of aan het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt duurzame energie niet alleen gebruikt voor het verduurzamen van elektrisch vervoer, maar ook om het potentieel van duurzame energie verder te vergroten.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen op een auto zijn een opwindende ontwikkeling in de wereld van duurzame mobiliteit. Deze zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om naadloos in het ontwerp van de auto te passen, waardoor ze een elegante en functionele toevoeging aan het voertuig zijn. Ze worden meestal op het dak, de motorkap of zelfs de zijpanelen van de auto geplaatst en kunnen zonne-energie omzetten in elektriciteit terwijl de auto rijdt of geparkeerd staat.

Hoeveel kosten zonnepanelen? Vraag nu een offerte aan en wij stellen de juiste offerte aan voor jouw situatie.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende afmetingen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1