Vergelijk verschillende installateurs

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Home   |   Over ons    |   Offerte   |   Contact

Nadelen zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Een aantal nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen worden vaak met lof toegejuicht vanwege hun indrukwekkende voordelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en groene energie. Ze hebben echter ook een schaduwkant die niet mag worden genegeerd. Hoewel zonnepanelen ongetwijfeld een waardevolle aanvulling zijn op onze moderne energievoorziening, is het essentieel om inzicht te hebben in de nadelen en beperkingen die met deze technologie gepaard gaan. Dit artikel is gewijd aan het verkennen van de minder bekende kanten van zonne-energie, zodat je een evenwichtige en goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over het al dan niet investeren in zonnepanelen. Van initiële kosten tot esthetische overwegingen, van onderhoud tot regelgeving, hier ontdek je alles wat je moet weten over de uitdagingen die komen kijken bij zonne-energie.

Nadelen zonnepanelen

De nadelen van zonnepanelen op een rijtje

1. Grote investering

Het investeren in zonnepanelen wordt als een aanzienlijke financiële verplichting beschouwd, en dit wordt vaak gezien als een nadeel.

De kosten die u in zonnepanelen moet stoppen is toch wel één van de grootste in het rijtje van nadelen zonnepanelen. De aanschaf en installatie van zonnepanelen vereisen doorgaans een aanzienlijke initiële investering. Hoewel de prijzen van zonnepanelen in de afgelopen jaren zijn gedaald, kunnen de kosten nog steeds variëren afhankelijk van het type panelen, de installatie en andere bijkomende kosten, zoals omvormers en montagemateriaal. Voor veel huiseigenaren is deze aanvankelijke investering een grote drempel om te nemen.

Ondanks deze hoge initiële kosten is het belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen op lange termijn vaak een solide investering zijn. Zonnepanelen gaan namelijk ongeveer 25 jaar mee. Deze investering is na circa 6 tot 8 jaar terugverdiend. Ze kunnen de kosten van elektriciteit aanzienlijk verminderen en soms zelfs volledig onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet mogelijk maken. Daarnaast dragen ze bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk en de waarde van het onroerend goed. Dus, hoewel de initiële kosten als een nadeel kunnen worden beschouwd, wegen de voordelen vaak zwaarder voor diegenen die op zoek zijn naar een duurzamere en kosten-efficiënte energieoplossing op de lange termijn.

2. Landelijke subsidie

Het is tegenwoordig niet gebruikelijk om subsidies te vinden voor de aankoop van zonnepanelen. Dit is grotendeels te wijten aan de aantrekkelijke terugverdientijd en de beschikbaarheid van financieringsmogelijkheden (zie hieronder), waardoor de Nederlandse overheid subsidies heeft afgeschaft. Echter, sommige gemeenten bieden nog steeds stimuleringsregelingen voor inwoners die gezamenlijk acties willen organiseren met betrekking tot zonnepanelen, zoals groepsaankopen. In deze gevallen is de subsidie niet direct van toepassing op de zonnepanelen zelf, maar eerder op het faciliteren en coördineren van deze collectieve initiatieven. Het is verstandig om na te gaan welke mogelijkheden beschikbaar zijn, want vaak zijn er meer opties beschikbaar dan je in eerste instantie zou denken.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

3. Geen salderingsregeling

Met zonnepanelen genereert u aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit. Het is vaak het geval dat u meer energie opwekt en stroom overhoudt dan u op dat moment nodig hebt. Het overtollige vermogen wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor u als het ware een bijdrage levert aan de beschikbaarheid van groene stroom voor anderen. Als u later op een dag meer elektriciteit verbruikt dan uw zonnepanelen produceren, treedt er een proces van saldering in werking. Dit houdt in dat de eerder teruggeleverde elektriciteit wordt afgetrokken van de elektriciteit die u op dat moment verbruikt, wat resulteert in een aangepaste energierekening. Deze salderingsregeling heeft een grote rol gespeeld in de stimulering van duurzaam energiegebruik, en zonnepanelen zullen in de toekomst nog steeds financieel haalbaar zijn, zelfs zonder de salderingsregeling.

Vanaf 2025 heeft de overheid echter besloten om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Tot en met 2024 mag u nog steeds 100% van de opgewekte stroom salderen. Maar vanaf 2025 zal het saldering percentage in één keer met 36% worden verlaagd. Je mag vanaf dan elk jaar iets minder teruggeleverde groene stroom wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Vervolgens zal dit percentage jaarlijks met een aantal procentpunten worden verminderd, totdat er in 2031 geen sprake meer zal zijn van saldering.

4. Onderhoud zonnepanelen

Nadat zonnepanelen eenmaal zijn geïnstalleerd, is het een misvatting om te denken dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Zonnepanelen vereisen wel degelijk enige aandacht. Hier zijn de belangrijkste aspecten van het onderhoud:

Periodieke reiniging: Om de efficiëntie te handhaven, is het aan te bevelen om zonnepanelen eens in de één à twee jaar te laten reinigen. Hoewel u dit zelf kunt proberen, bestaat het risico dat u de zonnepanelen beschadigt. Professionele reiniging kan dit voorkomen en zorgt ervoor dat de panelen optimaal blijven presteren.

Technische inspectie: Zonnepanelen zijn blootgesteld aan de elementen en kunnen na verloop van tijd kwetsbaar worden. Daarom is het essentieel om uw zonne-energiesysteem eens in de drie à vier jaar grondig te laten inspecteren. Tijdens zo’n technische controle wordt beoordeeld of zowel de panelen zelf, de omvormers als andere onderdelen nog steeds naar behoren functioneren. Als u heeft geïnvesteerd in hoogwaardige klasse-A materialen, is de kans op defecten aanzienlijk kleiner, maar deze kwaliteitsproducten kunnen wel initieel hogere kosten met zich meebrengen. Op de lange termijn kan dit echter resulteren in besparingen en betrouwbare prestaties.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

5. Fossiele brandstoffen

De productie van zonnepanelen vraagt zelf nog veel energie. De zonnepanelen wekken nog vaak via de traditionele manier energie op. Dat betekent dat ze voor de productie van zonnepanelen milieuvervuilende producten gebruiken en dat betekent ook dat bij de verbranding van schadelijke broeikasgassen er CO2 in de lucht wordt gebracht.

6. Kwalitatief slechte zonnepanelen

Het rendement van de panelen neemt in de loop der jaren af, maar dat is vooral het geval bij kwalitatief slechte zonnepanelen. Wanneer u goede zonnepanelen kiest, verliest u gemiddeld per jaar slechts een klein percentage van uw rendement. Hierbij zijn er verschillen tussen de merken zonnepanelen.

Zonnepanelen plaatsen

7. Niet iedereen vindt de uitstraling mooi

De uitstraling van uw woning wordt beïnvloed door de plaatsing van zonnepanelen op uw dak. Ondanks dat het milieuvriendelijk is en financieel voordelig is voor uw energierekening, verdient het niet de schoonheidsprijs.

Hoewel zonnepanelen onmiskenbaar milieuvriendelijk en kostenbesparend zijn, hebben zonnepanelen de neiging om een technologisch uiterlijk te hebben en kunnen de visuele esthetiek van een gebouw beïnvloeden. Sommige mensen vinden de uitstraling van zonnepanelen op hun dak minder aantrekkelijk en zorgen ervoor dat deze hun woning minder aantrekkelijk kan maken. Dit kan met name relevant zijn voor huiseigenaren die waarde hechten aan de algehele uitstraling en het ontwerp van hun huis.

Het is echter de moeite waard om te vermelden dat er enige vooruitgang is geboekt op dit gebied. Er zijn esthetische zonnepaneel ontwerpen beschikbaar, zoals dakpannen met geïntegreerde zonnecellen, die beter passen bij het uiterlijk van een standaard dak. Het is ook mogelijk om zonnepanelen strategisch te plaatsen, zodat ze minder opvallen. Voor sommige mensen wegen de ecologische en financiële voordelen van zonnepanelen zwaarder dan de esthetische nadelen, terwijl anderen liever wachten tot de technologie zich verder ontwikkelt voordat ze overgaan tot installatie. Het is uiteindelijk een persoonlijke afweging en hangt af van individuele prioriteiten en voorkeuren.

8. Aanpassen meterkast

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak heeft dit ook impact op de meterkast. Allereerst, wanneer u besluit om meer dan vier zonnepanelen te plaatsen, is er een extra groep nodig in de meterkast. Dit is cruciaal om te voorkomen dat andere groepen overbelast raken. Het is vergelijkbaar met het overbelasten van een enkele groep met te veel apparaten: in dat geval zouden vroeger de stoppen eruit vliegen (hoewel de meeste tegenwoordig vastzitten en niet meer springen zoals vroeger), of de aardlekschakelaar zou worden geactiveerd. Als je zonnepanelen op een bestaande groep aansluit, waar al andere apparaten op zijn aangesloten, bestaat het risico dat de groep snel overbelast raakt. De nieuw aangelegde groep mag uitsluitend en alleen worden gebruikt voor de zonnepanelen. Veel huishoudens beschikken ook nog over een ouderwetse meter, waarvan u zelf jaarlijks de meterstanden moet doorgeven bij het energiebedrijf. Wanneer u tegelijkertijd met uw zonnepanelen een slimme meter aanschaft, hoeft u geen standen meer door te geven.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Voordelen zonnepanelen

Natuurlijk zijn er naast een aantal nadelen, vooral ook heel veel voordelen. Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan kun je rekenen op een rendabele investering. De gemiddelde terugverdientijd neemt de laatste tijd af en over de hele levensduur kun je de investering zelfs wel vijf keer terugverdienen. Met je opgewekte zonne energie profiteer je dus ook zeker van fiscale voordelen. Met zonnepanelen bespaar je dus al snel een hoop geld.

Mensen vinden zonnepanelen dan ook een aantrekkelijke keuze. Wil je ook een lagere energierekening dan zul je de voor en nadelen moeten afwegen. Aan de ene kant kun je te maken krijgen met regels wat betreft teruggeleverde stroom, maar profiteer je weer van de lange levensduur van zonnepanelen en een laag btw-tarief.

Offertes voor zonnepanelen ontvangen? Neem nu gratis en vrijblijvend contact met ons op!

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1