Vergelijk verschillende installateurs

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Home   |   Over ons    |   Offerte   |   Contact

Soorten zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Het opwekken van elektriciteit kan worden gedaan met verschillende soorten zonnepanelen. Het is van cruciaal belang om jezelf te informeren over de verschillende typen zonnepanelen voordat je een aankoop doet. De keuze voor het beste zonnepaneel voor jouw woning hangt af van diverse factoren, waaronder de kwaliteit, de prijs en het jaarlijkse rendement van de panelen. Daarnaast vraag je je misschien af of er een verschil is in opbrengst tussen blauwe en zwarte zonnepanelen kopen. In dit artikel zal je ontdekken wat de verschillen zijn tussen de diverse soorten zonnepanelen op de markt.

Verschillende soorten panelen

Het type zonnepaneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waaruit de zonnecellen zijn vervaardigd. De drie meest voorkomende typen zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en dunne film zonnepanelen, ook wel amorf zonnepanelen genoemd. Deze verschillende typen panelen zijn ontwikkeld om te presteren onder uiteenlopende omstandigheden. Verder zijn er ook nog glas glas zonnepanelen, glas folie zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen en geïntegreerde zonnepanelen.

afmeting zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van monokristallijn panelen, aangezien deze al lange tijd op de markt zijn. Dit type zonnepaneel wordt het meest gebruikt in woningen. Monokristallijn zonnepanelen zijn vervaardigd van silicium en bestaan uit één enkel kristal per zonnecel, wat resulteert in een uniforme zwarte kleur. Deze panelen bieden een hoog rendement op een relatief klein oppervlak, wat leidt tot een snellere opbrengst. Ze presteren goed in het gematigde zeeklimaat van Nederland, waar zelfs diffuus licht voldoende is om energie op te wekken. Bovendien heeft een monokristallijn zonnepaneel een lange levensduur.

Monokristallijn zonnepanelen zijn iets duurder dan polykristallijn en dunne film zonnepanelen vanwege het complexere productieproces.

Technische informatie: Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal en zijn niet erg gevoelig voor hoge temperaturen, wat gunstig is voor gebruik in Nederland.

Kleur: Monokristallijne panelen zijn zwart en hebben een uniforme kleur.

Efficiëntie: Het rendement van een monokristallijn zonnepaneel ligt tussen de 15% en 19%.

Levensduur: Na 25 jaar kun je nog steeds een efficiëntie van ongeveer 25% verwachten.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn panelen zijn de meest bekende panelen op de markt, hoewel ze over het algemeen als iets minder efficiënt worden beschouwd dan monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen met meerdere grove kristallen, wat resulteert in een gebroken scherven patroon. Polykristallijne panelen zijn gunstig geprijsd en leveren een hoog rendement. Ze zijn een goede keuze als ruimte op het dak geen beperking voor hoger rendement vormt.

Deze soort zonnepanelen worden vaak gezien op grote landgoederen en boerderijen met voldoende ruimte. Ze vertonen meer gelijkenissen met monokristallijn zonnepanelen dan met dunnefilm panelen.

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn panelen vanwege het eenvoudigere productieproces.

Technische informatie: Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en zijn minder gevoelig voor warmte, vergelijkbaar met monokristallijne cellen.

Kleur: Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur met een glanzende afwerking.

Efficiëntie: Het rendement van een polykristallijn zonnepaneel ligt tussen de 15% en 19%.

Levensduur: Na 25 jaar kun je nog steeds een efficiëntie van ongeveer 25% verwachten.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Verschil monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Silicium kristallijn panelen worden gefabriceerd in twee verschillende vormen: monokristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. De naam van de cellen wordt bepaald door het productieproces: mono- of polykristallijn.

Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen vervullen dezelfde functie: ze vangen zonne-energie op en zetten deze om in elektriciteit. Beide typen zijn vervaardigd uit silicium vanwege de duurzaamheid ervan. De meeste fabrikanten van zonnepanelen produceren zowel een monokristallijn paneel als een polykristallijn zonnepaneel.

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen kunnen beide geschikt zijn voor gebruik op daken, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze.

Het voornaamste onderscheid tussen de twee technologieën is het type silicium zonnecel dat ze gebruiken. Monokristallijne zonnepanelen hebben zonnecellen gemaakt van één enkel kristal silicium, terwijl polykristallijne zonnepanelen zonnecellen hebben die zijn vervaardigd uit meerdere silicium fragmenten die zijn samengesmolten.

De voordelen van monokristallijne panelen omvatten een hoger rendement en een slankere esthetiek. De verhoogde opbrengst en efficiëntie van monokristallijne panelen hebben ertoe geleid dat polykristallijne zonnepanelen grotendeels uit de markt zijn verdwenen.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Dunne film zonnepanelen

Een dunne film zonnepaneel, ook bekend als amorf zonnepanelen, onderscheidt zich niet alleen qua uiterlijk, maar wordt ook op een andere manier geproduceerd dan kristallijne zonnepanelen. Het productieproces van dunne film panelen verschilt aanzienlijk. Bij de productie worden de zonnepanelen gemaakt van silicium. De flexibele zonnepanelen zorgen ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlaktes. Dunne film panelen worden zelfs gebruikt op zeilboten, jachten en bussen, waar ze direct op het oppervlak kunnen worden aangebracht. Dit maakt ze eenvoudig te installeren, maar ze hebben over het algemeen een lager rendement.

Dunne film zonnepanelen zijn iets goedkoper dan kristallijne panelen, maar hebben doorgaans ook een kortere levensduur.

Technische informatie: Amorf silicium panelen bestaan uit metaal, glas, siliconen of plastic met een dunne laag silicium eroverheen. In tegenstelling tot kristallijne panelen worden ze niet beïnvloed door hoge temperaturen.

Kleur: Dunne film zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur.

Efficiëntie: Het rendement van een amorf zonnepaneel ligt tussen de 10% en 15%.

Levensduur: Over het algemeen hebben dunne film panelen een kortere levensduur dan kristallijne zonnepanelen.

Glas glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen, een relatief nieuwe technologie, bieden een aanzienlijk langere levensduur in vergelijking met andere typen zonnepanelen systemen. Bovendien vertonen ze minder snel degradatie, waardoor je gedurende de gehele levensduur van de panelen langer kunt profiteren van een hogere energieopbrengst.

Traditionele zonnepanelen kennen doorgaans een geleidelijke afname in hun opwekcapaciteit gedurende hun levenscyclus. Fabrikanten kunnen meestal een vermogen van 90% na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen voor conventionele zonnepanelen.

In tegenstelling hiermee vertonen glas-glas zonnepanelen aanzienlijk minder verlies in opwekcapaciteit. Na 25 jaar gebruik kun je nog steeds rekenen op een hogere kWh-opbrengst. Het is echter belangrijk op te merken dat de aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen doorgaans hoger ligt, deels vanwege de nog relatief beperkte beschikbaarheid van mono panelen met deze technologie op de markt. Niettemin kun je de initiële investering compenseren met de verhoogde opbrengst op de lange termijn, wat uiteindelijk kan leiden tot winstgevendheid.

Glas folie zonnepanelen

Naast glas glas zonnepanelen zijn er ook glas-folie zonnepanelen. Deze type panelen zijn samengesteld uit een glaslaag met zonnecellen en aan de achterzijde een kunststof folie laag. Het gebruik van folie brengt echter enkele nadelen met zich mee, zoals gevoeligheid voor brand, buiging en degradatie. Bovendien staan glas-folie zonnepanelen open voor het binnendringen van vocht, zuurstof en schadelijke stoffen, wat leidt tot vermogensverlies. Het fenomeen van “drop down” (een drastische afname in de opbrengst van kilowattuur) doet zich vaak voor tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruikte materiaal.

De zonnecellen van glas-folie zonnepanelen bevinden zich aan de buitenkant van het composietmateriaal en zijn daardoor bijzonder kwetsbaar. Ze worden slechts beschermd door een polymeer folie, wat het risico op microscheurtjes in de zonnecellen vergroot. Deze micro scheurtjes kunnen ontstaan door hagel, storm, transport en installatie, en zijn niet direct zichtbaar. Ze resulteren echter snel in een aanzienlijk vermogensverlies en een snelle daling van de hogere opbrengst in kilowattuur.

De productgarantie voor glas-folie zonnepanelen bedraagt meestal 10 of 12 jaar, terwijl de vermogensgarantie 25 jaar is. Het degradatieniveau van het zonnepaneel is doorgaans 0,8% per jaar, en vaak zelfs hoger. Het is van belang op te merken dat als het product binnen 10 jaar defect raakt, u geen aanspraak meer kunt maken op de vermogensgarantie van 25 jaar.

Zonnepanelen plaatsen

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel bekend als fotovoltaïsche panelen of PV-panelen (PV staat voor “fotovoltaïsch”), zijn apparaten die mono zonnepanelen-energie omzetten in elektriciteit door gebruik te maken van het fotovoltaïsche effect. Het fotovoltaïsche effect is een fenomeen waarbij bepaalde materialen, meestal halfgeleiders zoals silicium, elektrische stroom genereren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken, omdat ze geen schadelijke uitstoot veroorzaken en gebruik maken van een onuitputtelijke energiebron, namelijk zonlicht. Ze worden veel gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in zowel residentiële als commerciële toepassingen, variërend van zonne-energiesystemen op daken van huizen tot grootschalige zonneparken. Deze panelen hebben bijgedragen aan de groei van hernieuwbare energie en verminderen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen bieden een elegante oplossing voor mensen die de voordelen van zonne-energie willen benutten zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van hun dak. In plaats van losse zonnepanelen bovenop traditionele dakbedekking te plaatsen, worden de zonnepanelen direct in het dak geïntegreerd, waardoor ze fungeren als een naadloos onderdeel van de dakbedekking zelf. Dit resulteert in een esthetisch aantrekkelijk geheel, waarbij het dak met geïntegreerde zonnepanelen één harmonieus geheel vormt.

De geïntegreerde zonnepanelen zijn ontworpen om perfect aan te sluiten op de omliggende vlakke dakpannen, waardoor het horizontale lijnenspel van de dakbedekking behouden blijft. Hierdoor behoudt het dak zijn fraaie uitstraling terwijl het tegelijkertijd zonne-energie genereert, waardoor een perfecte balans wordt gecreëerd tussen functionaliteit en esthetiek.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Persoonlijk advies over de verschillende soorten zonnepanelen

Verdiep je je in alle soorten zonnepanelen, dan zie je dat er veel mogelijk is. Wij snappen dit dit lastig kan zijn. Transparante zonnepanelen, een glas glas zonnepaneel of amorfe zonnepanelen, de kans is groot dat dit je niet zoveel zegt. Wij zorgen daarom dat je altijd persoonlijk advies krijgt van een geschikte specialist. Al je vragen over glas glas panelen, all black zonnepanelen en andere soorten zonnepanelen kun je dan stellen.

Je wilt natuurlijk dat je netgekoppelde zonnepanelen systemen, helemaal naar behoren werken. De juiste installatie is daarom erg belangrijk. Waarbij de ene specialist gespecialiseerd is in autonome zonnepanelen systemen, is de andere specialist weer helemaal thuis in oprolbare zonnepanelen of hybride zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om een bedrijf te vinden dat goed bij je past.

Welk type zonnepaneel kiezen?

Verschillende locaties en woningen vereisen verschillende typen zonnepanelen. Welk type paneel het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Als je over beperkte ruimte beschikt voor zonnepanelen en het streven is om zoveel mogelijk zonne-energie op te vangen met een minimum aantal panelen, dan is het van belang om een paneel te kiezen met een hoog rendement. Dit kan echter resulteren in een iets hogere prijs. Als je daarentegen ruimte in overvloed hebt, kun je overwegen om te investeren in goedkopere panelen met een iets lager rendement.

Het is altijd raadzaam om een professionele installateur te raadplegen, ongeacht welk type zonnepanelen je selecteert. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en situatie. Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze experts voor het beste zonnepaneel advies voor jouw woning.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende soorten zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1