Vermogen van zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Wat is het vermogen van zonnepanelen?

De opwekking van schone en duurzame energie begint bij zonnepanelen, maar hoe bepaal je het juiste vermogen voor jouw specifieke behoeften? Bij zonne-energie is het begrijpen en kiezen van het juiste vermogen van zonnepanelen van essentieel belang om het meeste uit je investering te halen. In deze gids gaan we dieper in op het vermogen van zonnepanelen, waarom het cruciaal is en hoe je het vermogen kunt bepalen dat perfect aansluit bij jouw doelen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid. Of je nu een huiseigenaar bent die op zoek is naar een groenere energiebron, een bedrijfseigenaar die kosten wil verlagen, of gewoon nieuwsgierig bent naar de wereld van zonne-energie, deze tekst zal je begeleiden naar een beter begrip van de kracht van zonnepanelen en hoe je deze kracht kunt benutten voor een schonere toekomst.

Vermogen van zonnepanelen

Hoe vermogen zonnepanelen berekenen?

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Aan de andere kant worden de opbrengsten van een zonnepaneel uitgedrukt in kilowattuur (kWh) elektriciteit en laten zien hoeveel elektriciteit daadwerkelijk is opgewekt door het zonnepaneel gedurende een bepaalde periode, zoals een jaar. In feite is het vermogen een theoretische waarde die de maximale potentiële opwekking van elektriciteit door het zonnepaneel vertegenwoordigt, terwijl de opbrengst weergeeft hoeveel elektriciteit het zonnepaneel daadwerkelijk heeft gegenereerd onder de heersende omstandigheden.

Het vermogen van je zonnepanelen kan op drie verschillende manieren worden berekend. Hieronder leggen we uit hoe je dit zelf kunt doen voor elke methode.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Vermogen per paneel berekenen

Het piekvermogen per zonnepaneel kan niet worden berekend, aangezien dit al in de fabriek is vastgesteld. De panelen ondergaan testen en krijgen daar hun specifieke vermogen toegewezen, uitgedrukt in wattpiek (Wp), dat aangeeft hoeveel elektriciteit een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken.

Wat je wel kunt berekenen zijn de verwachte opbrengsten per paneel. Gemiddeld genereert 1 wattpiek in Nederland ongeveer 0,88 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar. Je kunt deze opbrengst per zonnepaneel berekenen door het aantal wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met de jaarlijkse gemiddelde opbrengst in kWh. Dit leidt tot de volgende berekening:

400 Wp * 0,88 kWh = 352 kWh per jaar

Kortom, een zonnepaneel genereert jaarlijks gemiddeld 352 kWh aan elektriciteit. Dit kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals temperatuur en zonlicht.

Vermogen per vierkante meter berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel per vierkante meter kan worden berekend door het totale vermogen van het paneel te delen door de afmetingen ervan.

Er worden panelen gebruikt van 400 Wp, dit is het hoogste vermogen, met standaardafmetingen van 113 cm x 171 cm. Elk zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,93 vierkante meter, met een vermogen van 400 Wp. Om het vermogen per vierkante meter te berekenen, voer je de volgende berekening uit:

400 Wp / 1,93 m² = 207,25 Wp per m²

Met andere woorden, een zonnepaneel van 400 Wp heeft een vermogen van 207,25 Wp per vierkante meter.

Vermogen per installatie berekenen

Naast het berekenen van het vermogen per paneel of per vierkante meter, kun je ook het totale vermogen van je zonne-energie installatie berekenen. Dit kun je doen door het aantal gewenste panelen te vermenigvuldigen met het vermogen per paneel. Bijvoorbeeld, voor een installatie van 12 panelen luidt de berekening als volgt:

12 panelen x 400 Wp per paneel = een installatie met het totale zonnepanelen vermogen van 4800 Wp.

Een vakman onderzoekt alle elementen en maakt op basis daarvan een legplan op maat. Kortom, hij berekent het vereiste zonnepanelen vermogen op maat van jouw situatie.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Belangrijkste factoren

Er zijn een aantal belangrijke verschillende factoren om rekening mee te houden bij het het bepalen van jouw vereiste zonnepanelen vermogen. Hieronder staan een aantal factor op een rij:

1. Huidige jaarlijkse stroomverbruik

Om het optimale vermogen voor je zonnepanelen te bepalen, is het cruciaal om je jaarlijkse energieverbruik te kennen. Dit kun je vinden op je energierekening of door contact op te nemen met je energieleverancier. Wanneer je je jaarlijkse stroomverbruik kent, kun je zonnepanelen selecteren die dit verbruik dekken of zelfs overtreffen.

Zonnepanelen zijn ontworpen om gedurende vele jaren elektriciteit op te wekken. Door te investeren in panelen die voldoen aan je energiebehoeften, kun je niet alleen je jaarlijkse energierekening drastisch verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Zonnepanelen plaatsen

2. Polykristallijne panelen en monokristallijne panelen

Ook is het belangrijk om te kijken naar wat voor panelen je neemt. Elk type paneel is anders en heeft een ander vermogen per zonnepaneel. Bij de keuze tussen monokristallijne panelen en polykristallijne panelen, kiest men vaak voor de monokristallijne panelen. Deze panelen behalen namelijk een hoger rendement op een kleiner oppervlak.

3. Vermogen omvormer

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Welk vermogen omvormer je nodig hebt, hangt af van het verwachte vermogen van de zonnepanelen op je dak. Voor een zo hoog mogelijk rendement is het belangrijk dat de zonnepanelen en de omvormer goed op elkaar afgestemd zijn. Een zonnepanelen installatie kan verschillende vermogens hebben, en het vermogen van de zonnepanelen berekenen is dan ook belangrijk voor je overgaat op de plaatsing.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

4. Garantie

Naast vermogen is garantie een belangrijke factor. Een goede garantie biedt gemoedsrust en zekerheid voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk om panelen te selecteren met een solide garantie. Dit geeft je de gemoedsrust dat je investering wordt beschermd en dat eventuele problemen zorgvuldig worden opgelost.

Vermogensgarantie belooft dat het vermogen van je zonnepanelen gedurende een bepaalde periode op een bepaald niveau blijft. Als de panelen na verloop van tijd vermogensverlies vertonen, zorgt de garantie ervoor dat ze worden gerepareerd of vervangen.

Benieuwd welk vermogen zonnepanelen jij het beste kan kiezen en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Vraag dan nu gratis advies bij ons!

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende afmetingen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1