Voordelen zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Zonnepanelen bieden een hoop voordelen

Zonnepanelen zijn de toekomst van duurzame energie en hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Steeds meer huiseigenaren en bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen op hun daken te installeren, en dat is niet zonder reden. In deze blog zullen we de verschillende voordelen van zonnepanelen onder de loep nemen en waarom ze een slimme investering zijn voor zowel het milieu als uw portemonnee.

Voordelen-zonnepanelen

Voordelen van zonne energie opgewekt door zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ontzettend populair op dit moment in Nederland. Inmiddels liggen er zo’n 12 miljoen panelen op de daken. Hieronder staan de voordelen van zonnepanelen op een rij:

1. Schone en hernieuwbare energie:

Een van de meest opvallende voordelen van zonnepanelen is dat ze schone, hernieuwbare energie leveren. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, verminderen zonnepanelen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor dragen ze bij aan een schonere planeet en verminderen ze de ecologische voetafdruk.

2. Energierekening verlagen:

Een zonnepanelen installatie kan u helpen uw energierekening te verlagen met de stijgende energieprijzen op dit moment. Zodra ze zijn geïnstalleerd, produceren ze elektriciteit zonder bijkomende kosten. U kunt zelfs overtollige elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en geld verdienen via een terugleververgoeding. Je gaat direct besparen, omdat je zelf energie opwekt en dus niet afhankelijk bent van de fluctuerende energieprijzen.

3. Verbeterde energieonafhankelijkheid:

Door zonnepanelen op uw dak te plaatsen, vermindert u uw afhankelijkheid van energiebedrijven. U wekt uw eigen stroom op, wat betekent dat u minder gevoelig bent voor prijsschommelingen op de energiemarkt. Dit geeft u meer controle over uw energiekosten en zorgt voor een grotere energieonafhankelijkheid.

4. Verhoging van de woningwaarde:

Een ander voordeel is dat zonnepanelen de waarde van uw huis kunnen verhogen. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in woningen met zonne-energie, omdat ze lagere energiekosten en milieuvriendelijkheid bieden. Dit kan uw huis aantrekkelijker maken op de vastgoedmarkt en u helpen een betere verkoopprijs te krijgen. Er is dan sprake van een beter energielabel en van lagere maandlasten.

5. Goed voor het milieu:

Zonne-energie is een van de meest milieuvriendelijke energiebronnen die er zijn. Het gebruik van zonnepanelen vermindert de uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en afvalproductie in vergelijking met fossiele brandstoffen. Hierdoor draagt u bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving en de gezondheid van de planeet.

6. Duurzame investering:

Zonnepanelen zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben meestal een garantie van 25 jaar of meer, wat betekent dat ze gedurende vele jaren betrouwbare prestaties leveren. Periodiek schoonmaken en inspectie zijn de belangrijkste vormen van onderhoud die nodig zijn.

7. Btw teruggave:

Veel overheden bieden incentives en belastingvoordelen aan huiseigenaren en bedrijven die zonnepanelen installeren. Deze financiële stimulansen kunnen de initiële kosten van zonne-energie aanzienlijk verminderen en uw investering nog aantrekkelijker maken.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Nadelen zonnepanelen

Hoewel er veel voordelen van zonnepanelen zijn, zijn er ook enkele nadelen en beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden bij een zonnepanelen installatie

Hoge initiële kosten: Zonnepanelen hebben een aanzienlijke initiële investering nodig voor de aankoop, installatie en eventuele aanpassingen aan uw dak of eigendom. Hoewel de prijzen in de loop der jaren zijn gedaald, kan het nog steeds enkele jaren duren voordat u uw investering terugverdient. De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 7 jaar, dit is voor veel mensen een te lange terugverdientijd. Tevens moet de meterkast aangepast worden bij een plaatsing van drie of meer zonnepanelen.

Afhankelijkheid van zonlicht: Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht om elektriciteit te genereren. Dit betekent dat ze ’s nachts of tijdens bewolkte dagen minder energie opwekken. U heeft daarom een alternatieve energiebron nodig, zoals netstroom of opgeslagen energie in batterijen, om constant stroom te hebben.

Ruimte vereisten: Zonnepanelen vereisen voldoende dakruimte of land voor installatie. Niet alle gebouwen of eigendommen hebben genoeg ruimte om het benodigde aantal panelen te plaatsen voor hun energiebehoeften.

Esthetische overwegingen: Sommige mensen vinden de uiterlijke verschijning van zonnepanelen op daken onaantrekkelijk. Dit kan een zorg zijn voor huiseigenaren verenigingen en individuen die waarde hechten aan het uiterlijk van hun huis.

Onderhoud en reiniging: Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben, moeten ze af en toe worden gereinigd om efficiënt te blijven. Stof, vuil en vogeluitwerpselen kunnen de prestaties verminderen.

Beperkte levensduur van componenten: De zonnepanelen zelf hebben meestal een garantie van 25 jaar of meer, maar de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom in bruikbare wisselstroom omzet, heeft een kortere levensduur en moet mogelijk na 10-15 jaar worden vervangen.

Milieueffecten: De productie van zonnepanelen omvat enkele milieueffecten, zoals de winning van grondstoffen, energie-intensieve productieprocessen en het genereren van afval. Dit kan de milieuvoordelen van zonne-energie enigszins beïnvloeden.

Onvoorspelbaarheid van energieproductie: De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, varieert afhankelijk van de locatie, weersomstandigheden en seizoenen. Dit kan invloed hebben op de consistente levering van elektriciteit.

Batterij kosten: Als u off-grid wilt gaan of energie wilt opslaan voor gebruik tijdens bewolkte dagen of ’s nachts, zijn de kosten voor energie opslag batterijen hoog. Dit kan de totale kosten van een zonne-energiesysteem verhogen.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Ondanks deze nadelen blijven zonnepanelen een aantrekkelijke optie voor velen, vooral gezien de voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid, energiebesparing en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en uw specifieke situatie te overwegen voordat u besluit om zonnepanelen te installeren.
Zonnepanelen plaatsen

BTW zonnepanelen terugvragen

Tijdens Prinsjesdag 2022 diende het kabinet een voorstel in dat op 1 januari 2023 in werking trad: het btw-tarief op zonnepanelen zou worden verlaagd van 21% naar 0%. Dit voorstel tien werd vervolgens met goedkeuring ontvangen door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Met de introductie van dit nultarief zijn particuliere huishoudens nu vrijgesteld van btw op zowel de aanschaf als de installatie van zonnepanelen. Een van de voordelen van deze maatregel is dat je geen btw meer hoeft te betalen, wat op zijn beurt betekent dat je geen gedoe meer hebt met het aanvragen van btw-teruggave. Dit vereenvoudigt de administratieve procedures aanzienlijk. Het kabinet hoopt dat deze beleidswijziging meer particulieren zal aanmoedigen om hun eigen groene energie op te wekken en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Doordat het btw-tarief naar 0% is gegaan, kunnen er ook geen subsidies meer aangevraagd worden.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Zonnepanelen verdienen

Salderingsregeling

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe zonnepanelen kunnen bijdragen aan je financiën, is het essentieel om te begrijpen hoe het proces van het salderen werkt. De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die je zelf opwekt en aan het net toevoegt, wordt verrekend met de elektriciteit die je van je energieleverancier afneemt. Aan het einde van het contractjaar wordt deze balans opgemaakt door je energieleverancier, zij het met enige beperking. Het belangrijkste om te onthouden is dat je hoogstens zoveel opgewekte zonne-energie kunt wegstrepen tegen de elektriciteit die je afneemt van je energieleverancier. Als je meer energie opwekt dan dat je daadwerkelijk verbruikt, kun je het stroomoverschot tevens terugleveren aan het net.

Kortom, zonnepanelen bieden tal van voordelen, waaronder kostenbesparing, milieuvriendelijkheid, verbeterde woningwaarde en onafhankelijkheid van energiebedrijven. Als u op zoek bent naar een investering die zowel goed is voor uw portemonnee als voor de planeet, overweeg dan zeker de installatie van zonnepanelen. Het is een beslissing die zichzelf op de lange termijn meer dan terugverdient en een positieve impact heeft op onze wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1