Vergelijk verschillende installateurs

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Home   |   Over ons    |   Offerte   |   Contact

Zonnepanelen plaatsen: dit zijn de punten om op te letten

Ga je zonnepanelen plaatsen, of misschien beter gezegend, laten plaatsen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Van het zoeken tot een geschikt installatiebedrijf tot het kiezen van de juiste panelen, er komt een hoop bij kijken. Wij zetten de belangrijkste onderdelen voor je op een rij.

Een goede voorbereiding is erg belangrijk als je op de juiste manier zonnepanelen wilt laten plaatsen. Eerst moet je controleren of je dak geschikt is, dit kan door een installateur gedaan worden. Een dakscan zoals ze dat noemen is eigenlijk altijd gratis en vrijblijvend. Meerdere dakvlakken zijn vaak geschikt, zowel platte daken als schuine daken. Het is alleen wel belangrijk dat er genoeg zonlicht op je dak valt. Houd ook rekening met de hellingshoek en de dakconstructie. Een specialist kan je hier uitgebreid over adviseren. Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd, zoals met dakhaken of ballast op een plat dak.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen plaatsen

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om te weten of je dak geschikt is. Heb je ene schuin dak of een plat dak? En wat is de richting? Zowel schuine daken als platte daken zijn geschikt, maar de hellingshoek en de oriëntatie zijn cruciaal voor de maximale opbrengst. Met deze informatie kun je bekijken hoeveel panelen je nodig hebt.

Bij de plaatsing moet je rekening houden met schaduw van bomen en dakkapellen, Dit kan de opbrengst behoorlijk beïnvloeden. Het vermogen van de zonnepanelen hangt af van de zonnecellen en de montage. Check dus ook goed of de zonnepanelen die je kiest van hoge kwaliteit zijn. Een goede installateur biedt ook monitoring aan om de prestaties van je systeem te volgen.

Zonnepanelen plaatsen

Type zonnepanelen, micro omvormers en installatie

Zonnepanelen installeren begint met het kiezen van het juiste type paneel. Er zijn meerdere soorten zonnepanelen te vinden. Denk hierbij aan monokristallijne of polykristallijne panelen. Beide hebben natuurlijk hun eigen werken, voordelen en nadelen. Daarnaast zijn micro omvormers een goede keuze om het rendement per paneel te optimaliseren, vooral bij seriële schakeling. Ook hier heb je weer verschillende mogelijkheden, met allemaal hun eigen kosten. Voor een goede werking zijn goed passende elektrische aansluitingen en dc kabels essentieel.

Tijdens de installatie zorgen installateurs voor de juiste bekabeling en aansluiting op de meterkast. Hierdoor zal jouw installatie straks helemaal naar behoren werken. Elk paneel moet zorgvuldig worden aangesloten om de stroom efficiënt te kunnen gebruiken. Aangezien dit een klus is die heel nauwkeurig moet gebeuren, raden wij altijd aan om te kiezen voor een professionele installateur. De bekabeling loopt van de zonnepanelen naar de omvormers, die de zonnestroom omzetten in bruikbare elektriciteit.

Hoeveel zonnepanelen en kosten

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de beschikbare dakruimte. Daarnaast hebben de kwaliteit en de levensduur ook invloed op het aantal panelen, en de totale opbrengst. De kosten voor zonnepanelen variëren, maar door subsidies en BTW-teruggave kun je de investering sneller terugverdienen. Wederom is dit een puntje om je goed over te laten adviseren, je kunt hiermee de kosten namelijk flink verlagen.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Binnen 1 minuut geregeld!

Vergunningen en regels tijdens zonnepanelen installeren

In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Controleer echter altijd de lokale regelgeving, vooral bij monumentale panden. Hoewel dit eigenlijk nooit een probleem is, kan het zomaar zijn dat dit in jou geval wel nodig is. Ook weer iets om voor de zekerheid even te checken. Dit kan en hoop gedoe voorkomen in de toekomst.

Onderhoud en Levensduur

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm, maar regelmatige controles helpen om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren. Je wilt dat de levensduur van je panelen maximaal is. Zo kun je namelijk nog langer genieten van je investering. Dit zorgt voor een lange levensduur en behoud van de maximale opbrengst.

Zonnepanelen kopen en installeren is een uitstekende investering voor je woning en het milieu. Ook kan het er zelfs voor zorgen dat je woning meer waard wordt. Door rekening te houden met bovenstaande punten, kun je problemen vermijden en optimaal profiteren van je zonnepanelen. Daarnaast is het slim om je goed te laten adviseren op basis van de gratis dakscan. Voor de installatie is het handig om vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende installatiebedrijven. Dit helpt je een goede keuze te maken en inzicht te krijgen in de installatiekosten. Zowel de kosten voor het installeren van de panelen , als de kosten voor de panelen zel, kunnen verschillen.