Hoe werkt een zonnepaneel

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Hoe werkt een zonnepaneel precies?

Zonnepanelen worden steeds populairder en het is gemakkelijk om te begrijpen waarom. Ze bieden een duurzame manier om schone energie op te wekken, waardoor ze niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook een financieel rendement opleveren door te besparen op elektriciteitskosten. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op het werkingsprincipe achter hoe zonnepanelen werken.

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, ook wel PV-cellen genoemd. Deze cellen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen zoals silicium. De laagjes silicium in de cellen hebben specifieke eigenschappen die de werking van zonnepanelen mogelijk maken.

Wanneer de zon schijnt op de zonnepanelen, wordt het geabsorbeerd door de fotovoltaïsche cellen. Dit zonlicht bestaat uit kleine energiepakketjes, genaamd fotonen. Wanneer een foton door het silicium wordt geabsorbeerd, wordt de energie van het foton overgedragen aan een elektron in het siliciumatoom, waardoor het elektron wordt geëxciteerd. Wanneer er licht op de zonnecel schijnt, gaat er tussen de twee silicium laagjes een elektrische stroom lopen en wekken de zonnecellen gelijkstroom op.

De geëxciteerde elektronen en gaten (ontbrekende elektronen in het siliciumatoom) worden opgevangen door de elektrische velden binnen de fotovoltaïsche cel. Deze elektrische velden ontstaan door het creëren van een verschil in concentratie van positieve en negatieve ladingen binnen het silicium. Door dit elektrische veld worden de geëxciteerde elektronen en gaten naar de zijkanten van de cel gestuwd, waar ze worden verzameld door metalen contacten.

De geaccumuleerde elektronen vormen een elektrische stroom die kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien. Dit is mogelijk dankzij de inverter, een belangrijk onderdeel van het zonnepanelensysteem. De inverter zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom, die vervolgens kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien.

Hoe werkt een zonnepaneel

Hoe wordt stroom opgewekt?

Het is belangrijk op te merken dat zonnepanelen alleen elektriciteit kunnen opwekken wanneer er zonlicht is. Wanneer het donker is of de zon niet schijnt, produceren de panelen geen elektriciteit. Dit betekent dat zonnepanelen niet volledig zelfvoorzienend zijn en dat een backup-voorziening nodig is om elektriciteit te leveren wanneer de panelen niet actief zijn. Wanneer er schaduw gedeeltelijk over een zonnepaneel valt, zorgt dit ervoor dat het zonnepaneel niet in zijn geheel werkt. Daarom is het raadzaam om een bypass diode te nemen. De bypass diode schakelt dan weer stroom door het zonnepaneel heen. Dit is belangrijk om te installeren bij de zonne installatie.

Bovendien kan de efficiëntie van zonnepanelen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hoek en oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon, de temperatuur en de hoeveelheid schaduw die op de panelen valt. Het is daarom belangrijk om de installatie van zonnepanelen te laten doen door ervaren professionals, zodat de panelen optimaal kunnen presteren. Op het moment dat er in een woning een 1-fase aansluiting aanwezig is, is het maximale vermogen van panelen beperkt

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Groene stroom

Zonnepanelen zijn een revolutionaire technologie die ons in staat stelt om op een duurzame en milieuvriendelijke manier elektriciteit op te wekken. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, bieden zonnepanelen een alternatief voor traditionele energiebronnen zoals kolen en gas. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, zoals kosten en efficiëntie, worden zonnepanelen steeds populairder en spelen ze een belangrijke rol in de overgang naar een groenere en duurzamere energievoorziening.

Wanneer je naar de daken van huizen en hogere gebouwen kijkt, zie je steeds vaker zonnepanelen. Deze geavanceerde technologieën worden steeds populairder vanwege hun vermogen om schone, hernieuwbare energie op te wekken. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en zullen we enkele belangrijke aspecten behandelen, zoals micro-omvormers, opgewekte stroom en zonne-energie.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Zonne-energie opvangen

De zon straalt constant enorme hoeveelheden energie uit in de vorm van zonlicht. Zonnepanelen maken gebruik van dit zonlicht om elektrische energie op te wekken. De zonnestralen bestaan uit kleine deeltjes, fotonen genaamd, die de zonnepanelen raken en erdoorheen gaan.

Een zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen die zijn gemaakt van silicium laagjes. De zonnecellen absorberen het zonlicht en zetten de zonne-energie omgezet in elektriciteit. Het silicium in de zonnecellen zorgt ervoor dat elektronen worden vrijgemaakt als gevolg van de interactie met de fotonen. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom.

Zonnepanelen plaatsen

Micro-omvormers

Elke zonnecel in een zonnepaneel genereert een kleine hoeveelheid elektriciteit. Om deze elektriciteit bruikbaar te maken voor het elektriciteitsnet, worden er vaak micro-omvormers gebruikt. Een micro-omvormer is een klein elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door elke individuele zonnecel, omzet in wisselstroom (AC).

Opgewekte zonne energie

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar de meeste elektrische apparaten en ons elektriciteitsnetwerk werken op wisselstroom. Daarom is het belangrijk om de eigen opgewekte stroom uit gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit is de taak van de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, die direct kan worden gebruikt door huizen en bedrijven of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Teruggeleverde energie

Tijdens zonnige dagen kunnen zonnepanelen vaak meer elektriciteit produceren dan een huishouden of bedrijf nodig heeft. In dit geval kan het overschot aan elektriciteit worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor anderen hiervan kunnen profiteren. Deze vorm van teruglevering wordt vaak geregeld via een netbeheerder en kan financiële voordelen opleveren voor eigenaren van zonnepanelen.

Kort samengevat zetten zonnepanelen zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen gemaakt van silicium. Micro-omvormers zorgen ervoor dat de opgewekte energie door gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Huishoudens en bedrijven kunnen deze elektriciteit gebruiken en eventuele overschotten kunnen worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Het gebruik van zonnepanelen biedt vele voordelen, waaronder lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien draag je door zonnepanelen stroom-energie te gebruiken bij aan een schonere en duurzamere toekomst. Als je nog geen zonnepanelen op je dak hebt, is het misschien de moeite waard om de voordelen te overwegen en te zien hoe dit jouw leven en de omgeving waarin je leeft kan beïnvloeden.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende afmetingen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1