Terugverdientijd zonnepanelen

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen

Na lang wikken en wegen heb je uiteindelijk de beslissing genomen om zonnepanelen op je dak te installeren. Je hebt de wens om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en op de lange termijn te besparen op je energierekening. Echter, je vraagt je af hoe lang het zal duren voordat je jouw investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Je bent zeker niet de enige met deze vraag!

De terugverdientijd van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel voor mensen die overwegen te investeren in zonnepanelen. Deze periode hangt af van verschillende factoren, zoals de opbrengst per maand, het maximale vermogen van de zonnepanelen, en het gebruik van micro-omvormers die efficiënter stroom opwekken, zelfs wanneer de zon niet op zijn sterkst schijnt. 

Terugverdientijd zonnepanelen

Verschillende factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

Door te investeren in zonnepanelen, kun je niet alleen profiteren van een lagere energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Een nieuwe omvormer kan nodig zijn tijdens de levensduur van het systeem, wat de investering kan verhogen, maar uiteindelijk leidt tot een sneller rendement op de investering.

Ten eerste kijken we naar welke factoren de uiteindelijke terugverdientijd beïnvloeden. Er zijn 5 factoren die hier invloed op hebben. Hieronder volgt een uitleg:

1. De uitgaven voor de aankoop en installatie

De kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de terugverdientijd. Dit komt doordat een lagere aankoopprijs leidt tot een kortere terugverdientijd. Toch is het essentieel om voorzichtig te zijn, want een lage prijs betekent niet automatisch een snellere terugverdientijd. Bij goedkope zonnepanelen bestaat het risico van vroegtijdige defecten of vermogensverlies.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met bijkomende kosten, zoals die voor de omvormer, bekabeling, installatie en de eventuele aanpassing van de elektrische groep. Deze kosten zijn vaak niet inbegrepen in de basisprijs, waardoor de terugverdientijd per leverancier kan variëren.

Bij ons kun je zonnepanelen aanschaffen. Een van onze partners verzorgt zowel de levering als de installatie. De standaard aanpassingen die nodig zijn voor de installatie van de panelen, zoals het toevoegen van een extra groep in de meterkast, zijn inbegrepen in de aanschafprijs. Eventuele aanvullende kosten, zoals voor een hoogwerker of steiger, worden duidelijk weergegeven in de offerte, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

2. De prijs voor teruggeleverde energie aan het net

Je keuze van energieleverancier heeft een aanzienlijke invloed op de tijd die het kost om je investering terug te verdienen, vooral als je op jaarbasis meer elektriciteit aan het net teruggeeft dan je verbruikt. Verschillende leveranciers bieden uiteenlopende tarieven per kilowattuur (kWh) elektriciteit. Hoe hoger het tarief per teruggeleverde kWh, des te sneller je je investering kunt terugverdienen.

Voor de elektriciteit die je zonnepanelen netto aan het net teruggeven, ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van je energiecontract. Informatie over hoeveel je per kWh ontvangt voor de teruggeleverde elektriciteit vind je in je contractbevestiging en in de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze gegevens zijn beschikbaar in Mijn Vattenfall, onder het gedeelte Correspondentie.

3. Aantal zonuren

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit op. Als je meer elektriciteit produceert dan je op dat moment verbruikt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig elektriciteit nodig hebt, wordt het overschot automatisch aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit proces staat bekend als “salderen.” Bij de jaarlijkse afrekening ontvang je voor de elektriciteit die je hebt teruggeleverd dezelfde prijs als wat je zou betalen voor de elektriciteit die je afneemt.

Met meer zonuren neemt ook de hoeveelheid opgewekte energie toe. Als gevolg daarvan kun je meer salderen, wat betekent dat je de investering in zonnepanelen sneller kunt terugverdienen.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

4. De kwaliteit, de garantie en de duurzaamheid van de panelen en omvormer

Bij de aanschaf is het verstandig om goed te letten op de kwaliteit, garantie en levensduur van zonnepanelen en de omvormer.

Goedkope zonnepanelen kunnen aanlokkelijk lijken, vooral op korte termijn. Echter, als ze falen voordat je de investering hebt terugverdiend, zal je uiteindelijk meer kosten maken. Bovendien leveren goedkopere zonnepanelen over het algemeen een lager rendement, waardoor de terugverdientijd langer is.

Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 25 jaar, zoals vermeld door Milieu Centraal. Omvormers hebben over het algemeen een kortere levensduur en moeten naar verwachting gedurende deze periode eenmaal vervangen worden, wat ook van invloed is op de terugverdientijd. Op de lange termijn zijn zonnepanelen van hoge kwaliteit doorgaans kosteneffectiever.

5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen neemt geleidelijk af als gevolg van slijtage. Fabrikanten specificeren doorgaans een jaarlijkse afname van 0,5% tot 2%, zoals vermeld in de paneel-datasheet. Bij onze zonnepanelen blijft gedurende de volledige levensduur een aanzienlijke hoeveelheid stroomopwekking behouden. Het is belangrijk om te weten dat al onze zonnepanelen worden geleverd met een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat wij garanderen dat zonnepanelen gedurende ten minste 25 jaar minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen behouden. Tevens is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen 5 tot 8 jaar. De meest optimale terugverdientijd van jouw zonnepanelen wordt bereikt door het aantal zonnepanelen af te stemmen op jouw jaarlijkse energieverbruik .

Zonnepanelen plaatsen

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Dit rekenvoorbeeld, samen met de bijbehorende berekening, is gebaseerd op de volgende gegevens:

Het jaarlijkse energieverbruik bedraagt 2.520 kilowattuur (kWh).

Elk zonnepaneel genereert jaarlijks 315 kWh aan elektriciteit.

Je hebt 8 zonnepanelen aangeschaft, die zijn gemonteerd als onderdeel van een serie geschakeld zonnestroomsysteem, tegen een prijs van €450 per stuk. De totale investering bedroeg €3.600, en deze panelen leveren jaarlijks 2.520 kWh aan zonne-energie op, wat precies overeenkomt met het jaarlijkse energieverbruik.

Met een energieprijs van ongeveer €0,50 per kWh in 2023, bedraagt de jaarlijkse besparing met zonnepanelen dus 2.520 kWh x €0,50 = €1.260.

De zonnepanelen terugverdientijd voor de aanschaf van jouw 8 zonnepanelen is dan als volgt te berekenen: €3.600 (kosten zonnepanelen) / €1.260 (besparing door opwekken eigen zonne-energie) = 2,9 jaar.

De jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen is iets dat belangrijk is om te weten. Je kunt een opbrengst berekening maken, zodat je weet wat de terugverdientijd is. De levensduur van zonnepanelen heeft minder invloed op de terugverdientijd, maar natuurlijk wel op de totale zonnepanelen opbrengst. Dit is dus zeker iets waar je naar moet kijken.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Wijziging in salderingsregeling zonnepanelen

Onlangs heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de salderingsregeling voor zonnepanelen. Deze wijziging heeft gevolgen voor huishoudens en bedrijven die opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voorheen konden eigenaren van zonnepanelen de volledige hoeveelheid elektriciteit die ze opwekten en niet direct verbruikten, salderen met hun energierekening. Met andere woorden, ze kregen dezelfde prijs voor de teruggeleverde elektriciteit als wat ze betaalden voor de elektriciteit die ze afnamen.

De nieuwe regeling houdt in dat de saldering vergoeding geleidelijk wordt afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding die je ontvangt voor de teruggeleverde elektriciteit in de komende jaren zal verminderen. Deze verandering heeft tot doel de groei van zonne-energie te blijven stimuleren en tegelijkertijd de kosten voor de overheid beheersbaar te houden. Het is belangrijk voor zonnepaneelbezitters om zich bewust te zijn van deze wijziging en de impact ervan op hun financiële rendement te begrijpen. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de terugverdientijd van zonnepanelen en de totale besparingen die je met je zonne-energiesysteem kunt realiseren. Het is daarom verstandig om goed geïnformeerd te blijven en, indien nodig, je energiestrategie aan te passen aan deze nieuwe regelgeving

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor verschillende afmetingen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1