Zonnepanelen op het Noorden

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Zonnepanelen richting het noorden

Het opwekken van duurzame energie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Zonnepanelen worden daarbij vaak geassocieerd met zonovergoten locaties en dakoppervlakken die naar het zuiden gericht zijn. Maar wat als je dak op het noorden is gericht? Betekent dat dan dat zonnepanelen geen optie zijn? In dit artikel gaan we dieper in op de haalbaarheid en voordelen van zonnepanelen op het noorden.

Wat is het ideale dak voor zonnepanelen?

In een ideale situatie worden zonnepanelen geïnstalleerd op een dak dat naar het zuiden is gericht, met een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden. Deze positie levert namelijk de hoogste opbrengst van de panelen. Echter, het is niet altijd mogelijk om een dergelijk dak te hebben. Veel huizen hebben daken die naar het noorden zijn gericht. Maar betekent dit dat zonnepanelen geen optie zijn?

Zonnepanelen op het Noorden

Waarom zonnepanelen richting het noorden

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn zonnepanelen op het noorden zeker haalbaar. Hoewel ze niet zo efficiënt zijn als een paneel dat op het zuiden ligt, kunnen ze nog steeds voldoende energie opwekken om je elektriciteitsbehoefte te dekken bij een andere hellingshoek die minder in graden is. Moderne zonnepanelen zijn namelijk in staat om ook bij diffuus licht energie op te wekken, zij het in mindere mate. Dit betekent dat zonnepanelen op het noorden op een schuin dak nog steeds een aantrekkelijke optie kunnen zijn, zelfs op bewolkte dagen. Het rendement ligt wel lager bij zonnepanelen die op het noorden liggen, waardoor de terugverdientijd langer is.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

De voordelen van zonnepanelen geplaatst op het noorden

Optimaal gebruik van beschikbare ruimte

Het kan voorkomen dat je dak op het noorden meer beschikbare ruimte heeft dan het dak op het zuiden. Door zonnepanelen op het noorden te installeren, kun je dus meer zonne-energie opwekken dan wanneer je deze kostbare ruimte onbenut laat.

Gunstige temperatuurregeling

Zonnepanelen richting het noorden presteren doorgaans beter bij koelere temperaturen. De noordzijde van een dak kan in sommige gevallen koeler zijn dan de zuidzijde, wat kan resulteren in een iets hogere efficiëntie van de panelen.

Minder onderhoud

Zonnepanelen op het noorden hebben over het algemeen minder last van overmatige blootstelling aan de zon, wat degradatie van de panelen kan verminderen. Hierdoor is er mogelijk minder onderhoud en reiniging nodig.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Tips voor het maximaliseren van de opbrengst

1: Optimaliseer de hellingshoek: Hoewel een noordelijk dak nooit dezelfde opbrengst zal hebben als een zuidelijk dak, kun je de efficiëntie enigszins verbeteren door de zonnepanelen onder een kleine hoek te installeren. Dit verhoogt de blootstelling aan het indirecte zonlicht.

2: Verwijder eventuele obstakels: Zorg ervoor dat er geen bomen, gebouwen of andere objecten voor de zonnepanelen staan en hun blootstelling aan het zonlicht beperken.

3: Kies voor hoogwaardige zonnepanelen: Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen met een goede opbrengst bij indirect licht, kun je de totale energieopwekking optimaliseren.

Hoewel een zuidgericht dak ideaal is voor maximale energieopwekking met zonnepanelen, betekent een noordelijk dak niet dat je geen gebruik kunt maken van de voordelen van zonne-energie. Het installeren van zonnepanelen op het noorden kan nog steeds de moeite waard zijn om aanzienlijke energiebesparingen op te leveren, met als bijkomend voordeel dat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Zonnepanelen plaatsen

Micro omvormers

Omdat noordelijk gerichte daken minder direct zonlicht ontvangen in vergelijking met zuidelijk gerichte daken, kan het vermogen van traditionele omvormers afnemen. Dit komt doordat de omvormer is ontworpen om het totale vermogen van alle zonnepanelen in het systeem te maximaliseren, maar niet de individuele opbrengst per paneel.

Micro-omvormers zijn echter ontworpen om de maximale efficiëntie uit elk zonnepaneel te halen, ongeacht de positie. Dit betekent dat panelen op noordelijke daken volledig kunnen profiteren van het beschikbare zonlicht. Ze werken onafhankelijk van elkaar, waardoor eventuele schaduw op een paneel geen gevolgen heeft voor de opbrengst van de andere panelen.

Daarnaast bieden micro-omvormers real-time monitoring van de prestaties van elk paneel. Dit stelt de eigenaar in staat om de opbrengst van elk individueel paneel te volgen en te optimaliseren, waardoor eventuele problemen snel kunnen worden geïdentificeerd en opgelost.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

De voordelen van micro-omvormers op noordelijke daken

Het installeren van micro-omvormers op noordelijke daken biedt verschillende voordelen voor huiseigenaren. Ten eerste kunnen micro-omvormers de totale energieopbrengst van het systeem verhogen, zelfs op daken die minder zonlicht ontvangen. Dit betekent dat je nog steeds groene energie kunt opwekken en besparen op je energierekening.

Ten tweede bieden micro-omvormers de mogelijkheid om het systeem uit te breiden in de toekomst. Omdat elke module zijn eigen omvormer heeft, is het eenvoudig om extra panelen toe te voegen. Dit geeft je de flexibiliteit om je zonne-energiesysteem te vergroten, mocht je in de toekomst meer energie willen opwekken.

Tot slot zorgt de real-time monitoring van micro-omvormers ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de prestaties van je zonne-energiesysteem. Hierdoor kun je problemen snel opsporen en oplossen, waardoor de efficiëntie van je systeem wordt gemaximaliseerd. Dit betekent dat je altijd het maximale uit je investering haalt.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen op het noorden?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1