Zonnepaneel serie of parallel

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Parallel of serie zonnepanelen

Het gebruik van zonne-energie wordt steeds populairder, en terecht! Zonnepanelen zijn een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Ze kunnen helpen bij het verminderen van de energierekening en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bij het installeren van zonnepanelen zijn er echter verschillende factoren om rekening mee te houden. Een daarvan is de wijze van schakelen van de zonnepanelen. In dit artikel zullen we de parallel geschakelde en serie geschakelde systemen onderzoeken om te helpen bij de keuze tussen serie of parallel.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Bij parallel geschakelde zonnepanelen worden de positieve aansluitingen van alle zonnepanelen met elkaar verbonden, evenals de negatieve aansluitingen. Dit betekent dat de stroom door elk zonnepaneel afzonderlijk kan lopen. Het voordeel van een parallel geschakelde zonnepanelen is dat als één paneel minder presteert door bijvoorbeeld schaduwval, dit geen invloed heeft op de prestaties van de stroom dat loopt door de andere panelen. De afzonderlijke panelen dragen in deze opstelling evenredig bij aan de totale stroomopbrengst. Hierdoor brengt het zwakste paneel de andere overige zonnepanelen niet in de problemen om afzonderlijk stroom te kunnen doorgeven. Dit maakt parallel geschakelde zonnepanelen uitermate geschikt voor situaties waar er sprake kan zijn van schaduw of verschillende oriëntaties van de panelen.

Zonnepaneel serie of parallel

Parallel geschakeld systeem

Een parallel geschakeld systeem bestaat uit meerdere parallel geschakelde zonnepanelen. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk van elkaar werkt en dezelfde hoge spanning levert. Dit systeem kan voordelen bieden in termen van betrouwbaarheid en efficiëntie. Het systeem kan namelijk blijven functioneren, zelfs als er een probleem is met één van de panelen, omdat de andere panelen de totale energieopbrengst kunnen handhaven. Daarnaast kunnen panelen van verschillende grootte, type of richting parallel worden geschakeld, waardoor flexibiliteit wordt geboden bij de installatie.

Serie geschakeld systeem

In tegenstelling tot parallel geschakelde systemen worden bij een seriegeschakeld systeem de positieve aansluitingen van de betreffende zonnepanelen parallel met de negatieve aansluitingen aan elkaar aangesloten. Hierdoor ontstaat er een lus van panelen waar de stroom doorheen loopt. Bij serie geschakelde zonnepanelen is het belangrijk dat elk paneel dezelfde spanning levert. Als één paneel minder presteert, kan dit de totale opbrengst van de andere panelen verminderen. Daarom zijn serie geschakelde zonnepanelen meer geschikt voor installaties waar er geen hinder is van schaduw, en waar alle panelen zich in dezelfde omstandigheden bevinden.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Zonnepaneel serie of parallel voor en nadelen

Bij het installeren van zonnepanelen wordt vaak de keuze gemaakt tussen het aansluiten van serie geschakelde zonnepanelen of parallel geschakelde zonnepanelen. Hieronder zullen we deze twee opties onderzoeken en de voor- en nadelen van elk bespreken om je te helpen bij het nemen van een beslissing voor een serie of parallel geschakelde zonnepanelen.

Serie geschakelde zonnepanelen: Bij een serie geschakeld paneel worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld, waarbij de positieve kant van het ene paneel is verbonden met de negatieve kant van het volgende paneel. Dit creëert een enkele stroomkring waarin de stroom door alle panelen gaat.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Voordelen serie schakelen

Hogere spanning: De panelen in serie genereren een hogere spanning, wat handig kan zijn als je een lange afstand moet overbruggen tussen de panelen en de omvormer.

Lagere stroom: Een lagere stroom betekent dat er minder verliezen optreden tijdens de overdracht, waardoor de efficiëntie van het systeem kan worden verhoogd.

Kostenbesparing: Serie-aansluitingen vereisen minder bekabeling en omvormers, wat de installatiekosten kan verlagen.

Nadelen serie schakelen

Vermogensverlies: Als één paneel in serie wordt geplaatst en minder efficiënt werkt dan de andere, kan dit de prestaties van het hele systeem beïnvloeden.

Schaduwproblemen: Als er schaduw op één paneel valt, kan dit de productie van alle andere panelen in serie verminderen.

Parallelle aansluiting: Bij een parallelle aansluiting worden de zonnepanelen naast elkaar geschakeld, waarbij de positieve kant van alle panelen met elkaar is verbonden en hetzelfde geldt voor de negatieve zijde.

Zonnepanelen plaatsen

Voordelen parallel schakelen

Betere prestaties bij schaduw: Aangezien elk paneel onafhankelijk van de anderen werkt, zal een schaduw op één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloeden.

Verminderd risico op prestatie stoornissen: Als één paneel defect raakt, heeft dit geen invloed op de prestaties van andere panelen in parallelle aansluiting.

Nadelen parallel schakelen

Hogere stromen: Panelen in parallel genereren een hogere stroom, wat een dikkere bekabeling vereist en tot hogere verliezen kan leiden tijdens de stroomoverdracht.

Hogere kosten: parallelle aansluitingen kunnen duurder zijn vanwege de benodigde extra bekabeling en omvormers voor elke parallel geschakelde string.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een serie of parallel aansluiting af van jouw specifieke situatie en vereisten. Als je te maken hebt met veel schaduwproblemen, kan een parallelle aansluiting een betere optie zijn. Als je echter een lange afstand tussen de panelen en de omvormer moet overbruggen, kan een serie-aansluiting efficiënter zijn. Het is belangrijk om een professionele zonnepaneel installateur te raadplegen om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te bepalen. Ongeacht welke optie je kiest, zullen zonnepanelen zeker een waardevolle investering zijn voor een duurzamere toekomst.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Micro-omvormers bij serie of parallel installatie

Een andere belangrijke component in zonnepanelensystemen zijn micro-omvormers. Traditioneel werden een aantal zonnepanelen geschakeld in series met één enkele centrale omvormer die de gelijkstroom (DC) omzet naar wisselstroom (AC) voor gebruik in huizen. Een micro-omvormer daarentegen wordt individueel aan elk zonnepaneel bevestigd, en zet de DC-stroom onmiddellijk om naar AC-stroom. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste maximaliseert het de totale energieopbrengst doordat elk paneel optimaal presteert, zelfs als er schaduwval is. Ten tweede is er een hogere bedrijfszekerheid en flexibiliteit, omdat een storing of defect in één paneel geen invloed heeft op de rest van het systeem.

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor serie of parallel zonnepanelen?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1