Opbrengst zonnepanelen kWh

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

De opbrengst van uw zonnepanelen in kWh

DBent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in kWh en wat dit voor uw energievoorziening kan betekenen? Bij zonnepanelen.net begrijpen we het belang van het kennen van de opbrengst van zonnepanelen voor uw investering in zonne-energie. We bieden u graag inzicht in de factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden en helpen u de werkelijke opbrengst voor uw situatie te berekenen.

afmeting zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in kWh?

De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid elektriciteit die uw zonnepanelen genereren. Deze opbrengst wordt uitgedrukt in kWh, een maateenheid die aangeeft hoeveel energie in één uur de zonnepanelen opwekken. De daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van een reeks variabelen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u de opbrengst van uw zonnepanelen kunt berekenen en optimaliseren.

De opbrengst van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel voor wie overweegt te investeren in zonne-energie. Het vermogen van zonnepanelen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), samen met het aantal zonuren en de locatie van de installatie, speelt een cruciale rol in hoeveel elektriciteit zonnepanelen op jaarbasis kunnen genereren.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Bereken uw jaarlijkse stroomverbruik

Voordat u zonnepanelen installeert, is het handig om uw jaarlijkse stroomverbruik te kennen om te zien hoeveel stroom u per jaar verbruikt. Dit helpt u te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om aan uw energiebehoeften te voldoen. Het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden kan sterk variëren, maar het is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal panelen dat u nodig heeft.

De jaarlijkse opbrengst in kilowattuur (kWh) per wattpiek (Wp) is een handige conversiefactor die aangeeft hoeveel elektriciteit uw dak kan genereren. De meest gangbare conversiefactor is 0,85 kWh per Wp per jaar voor daken die op het zuiden zijn gericht. Echter, verschillende onderzoeken en praktijkmetingen hebben aangetoond dat zonnepanelen op een schaduwvrij zuidelijk georiënteerd dak in Nederland gemiddeld 0,9 kWh per Wp per jaar kunnen opwekken. Sommige van onze systemen bereiken zelfs een opbrengst van meer dan 1 kWh per Wp dat een zonnepaneel opwekt.

De gemiddelde jaaropbrengst in Nederland varieert, met een gangbaar zonnepaneel dat meer dan 0,85 kWh per Wp per jaar kan opwekken, afhankelijk van de optimale condities en installatie. De laatste jaren zijn zoveel mensen overgestapt omdat de opbrengst hard is gestegen.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Voorbeeldberekening van de opbrengst van zonnepanelen zonder schaduw:

Stel, u heeft een dak op het zuidelijk gelegen land zonder enige schaduw en u wilt jaarlijks 3000 kWh elektriciteit opwekken. Hier zijn twee benaderingen, afhankelijk van het type omvormer dat u gebruikt:

Bij gebruik van een string-omvormer:

U heeft 3000 kWh per jaar nodig.

De gemiddelde opbrengst is 0,9 kWh per Wp per jaar.

Dus, u heeft 3333 Wp aan zonnepanelen nodig.

Bij gebruik van Jinko Solar:

U heeft 3000 kWh per jaar nodig.

De gemiddelde Jinko Solar-conversiefactor is 1,06 (dit houdt rekening met enige efficiëntie verliezen).

De gemiddelde opbrengst is 0,9 kWh per Wp per jaar.

Dus, u heeft 3144 Wp aan zonnepanelen nodig, wat neerkomt op bijna één zonnepaneel van 365 wattpiek minder.

Voorbeeldberekening van de opbrengst van zonnepanelen met schaduw:

In het geval dat uw dak op het zuiden ligt, maar enige schaduw heeft van bijvoorbeeld een pijpje of een dakkapel, en u wilt nog steeds 3000 kWh per jaar opwekken, zijn er opnieuw twee benaderingen, afhankelijk van het type omvormer:

Bij gebruik van een string-omvormer:

U heeft 3000 kWh per jaar nodig.

De gemiddelde opbrengst is 0,865 kWh per Wp per jaar (rekening houdend met de schaduw).

Dus, u heeft 3853 Wp aan zonnepanelen nodig.

Bij gebruik van Jinko Solar:

U heeft 3000 kWh per jaar nodig.

De gemiddelde Jinko Solar-conversiefactor is 1,16 (rekening houdend met efficiëntie verliezen en schaduw).

De gemiddelde opbrengst is 0,778 kWh per Wp per jaar (rekening houdend met schaduw).

Dus, u heeft 3333 Wp aan zonnepanelen nodig, wat overeenkomt met 2 zonnepanelen van 365 Wattpiek minder.

De juiste opbrengst wil je natuurlijk weten zodat je een goede berekening kan maken voor de terugverdientijd van je panelen. Je wilt immers ook niet teveel of juist te weinig zonnepanelen. Door het totale vermogen van uw installatie af te stemmen op uw verbruik, kunt u de dagelijkse en maandelijkse opbrengst optimaliseren en zo een flinke bijdrage leveren aan uw huishoudelijke energievoorziening.

Zonnepanelen plaatsen

Gemiddelde zonnepanelen opbrengst

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van uw locatie en de eigenschappen van uw zonnepaneelinstallatie. Zaken als de hellingshoek, oriëntatie ten opzichte van de zon en het gebruik van micro-omvormers of monokristallijne panelen kunnen allemaal van invloed zijn op de opbrengst.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig voor de gewenste opbrengst?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van uw jaarlijks stroomverbruik en de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per paneel. Een expert kan u helpen bij het bepalen van de juiste configuratie voor uw specifieke behoeften.

Optimaliseer uw opbrengst

Om de hoogste opbrengst te behalen, is het van belang om uw zonnepanelen naar het zuiden te richten om maximaal zonlicht op te vangen. Daarnaast kunt u de leeftijd van uw zonnepanelen in de gaten houden, aangezien oudere panelen mogelijk een lagere opbrengst hebben.

Zonnepanelen worden steeds rendabeler, dankzij technologische vooruitgang en een beter begrip van de factoren die hun opbrengst beïnvloeden, zoals de oriëntatie en hoek ten opzichte van de zon, evenals potentiële schaduw.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Meerdere factoren spelen een rol bij de opbrengst van zonnepanelen

Begrijp dat verschillende factoren invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen, zoals de locatie van uw dak, het aantal zonuren in uw regio en de oriëntatie van uw panelen. Ook is de opbrengst per seizoen verschillend, zo is de opbrengst in de winter natuurlijk lager.  Het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het bepalen van de te verwachten opbrengst van uw zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) per watt piek (Wp) per jaar is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Ligging van het dak: Een cruciale factor voor de opbrengst is de oriëntatie van uw dak. Bij voorkeur zou uw dak naar het zuiden moeten zijn gericht, omdat dit de maximale blootstelling aan zonlicht mogelijk maakt. Toch worden zonnepanelen nu steeds vaker op oostelijke en westelijke daken geïnstalleerd vanwege de lagere kosten van zonnepanelen.

2. Hoek van het dak: De hoek van uw dak is eveneens van belang. De optimale hoek varieert van 15 tot 55 graden, afhankelijk van de windrichting. Als u een schuin pannendak heeft, passen zonnepanelen zich vanzelf aan de hoek van het dak aan. Bij platte daken kunt u de hoek naar wens instellen. Een kleinere hoek maakt de plaatsing van meer zonnepanelen mogelijk. Onze experts streven altijd naar de meest rendabele opstelling om de hoogste opbrengst te realiseren.

3. Instralingsschijf: Met behulp van een instralingsschijf kunt u beoordelen of uw dak gunstig gelegen is en of u het maximale rendement kunt behalen. Zoek het kruispunt van de hoek en de windrichting waarop de zonnepanelen worden geplaatst. De kleur van het vlak waar u uitkomt, geeft een indicatie van de te verwachten opbrengst.

4. Schaduw: Schaduw heeft een aanzienlijke impact op de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen worden vaak in series, of “strings,” met elkaar verbonden. Als er schaduw op een van de zonnepanelen valt, heeft dit een negatieve invloed op de opbrengst van alle panelen in die string. Het is daarom van groot belang om schaduw zoveel mogelijk te vermijden. Het gebruik van power-optimizers kan helpen om de impact van schaduw te minimaliseren.

5. Locatie: De plaats waar u woont, heeft ook invloed op de opbrengst. In het westen van Nederland is de zoninstraling hoger dan in het oosten, wat resulteert in een iets betere opbrengst voor zonnepanelen. De kaart van Nederland toont de opbrengst in kWh per vierkante meter en laat zien dat de kustregio’s een iets hogere opbrengst hebben. Dit betekent echter niet dat het onrendabel is om zonnepanelen in het oosten van Nederland te plaatsen; u zult gewoon een iets lagere opbrengst ervaren.

6. Levensduur: De levensduur van de zonnepanelen zijn erg belanrijk. Hoe langer de levensduur, hoe hoger het rendement. 

Het bewust zijn van deze factoren zal helpen bij het maximaliseren van de opbrengst van uw zonnepanelen en het ondersteunen van een duurzame toekomst. Ideaal dus, en het is dan ook logisch dan zoveel mensen overstappen op zonnepanelen.

Kortom, zonnepanelen zijn niet alleen een slimme investering voor uw portemonnee, maar ook voor de toekomst van onze planeet. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren op uw energierekening. Als u meer wilt weten over hoeveel kWh uw zonnepanelen kunnen opbrengen en hoe u kunt profiteren van zonne-energie, neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maximaliseren van uw investering in zonnepanelen vandaag nog!

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1