Vergelijk verschillende installateurs

Gratis en vrijblijvend

Het beste aanbod

Home   |   Over ons    |   Offerte   |   Contact

Opbrengst zonnepanelen per maand

Gratis offerte aanvragen

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand?

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is een fascinerend en belangrijk aspect voor iedereen die overweegt om zonne-energie te gebruiken. Of je nu al zonnepanelen hebt geïnstalleerd of nog in de planningsfase zit, het begrijpen van de maandelijkse totale opbrengst is cruciaal om de maximale opbrengst uit je investering te halen. Of je nu wilt weten wanneer je de hoogste besparingen kunt verwachten of gewoon nieuwsgierig bent naar de wonderen van zonne-energie, we bieden inzicht in de schommelingen van zonne-opbrengst gedurende het jaar. Veel mensen vragen zicht bijvoorbeeld af, hoe zit het met de verdeling opbrengst zonnepanelen. Wij vertellen je er alles over!

Lees verder om te ontdekken hoe zonnepanelen elke maand van het jaar bijdragen aan duurzame energieopwekking en kostenbesparingen. Je weet zo precies wat de verwachte opbrengst is van je nieuwe zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Zonnepanelen opbrengst per maand factoren

De opbrengst van zonnepanelen per maand hangt af van meerdere factoren, zoals de ligging van het dak, de hoek van het dak, straling van de zon, schaduw, locatie, seizoensinvloeden, en de leeftijd van de zonnepanelen. Met deze factoren in gedachte kun je de terugverdientijd berekenen.

De opbrengst van zonnepanelen varieert van maand tot maand en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zonnepanelen presteren natuurlijk beter in de zomer, dan in de winter. Je profiteert meer van je opgewekte stroom als de zon goed schijnt. Daarnaast zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden.

Natuurlijk is het aantal zonuren een van de meest belangrijkste factoren. Een hoge hoeveelheid zonuren resulteert in een hogere opwekking van elektriciteit door de zonnepanelen. Hoe meer de zon zal schijnen, hoe meer de zonnepanelen opwekken. Van maand tot maand kan het natuurlijk behoorlijk verschillen. Als de zon meer schijnt, heb je meer opbrengsten. Daarom is het slim om naar het gemiddelde te kijken.

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Zonnepanelen offerte stap

Daarnaast spelen de volgende factoren ook een belangrijke rol:

1. Ligging van het dak

Zonnepanelen op zuidgerichte daken halen de hoogste opbrengst binnen. Wil je stroom opwekken, dan is dit de richting die je moet kiezen! Dit komt doordat de zon rond het middaguur op haar hoogste punt staat, waardoor de zonnepanelen optimaal van het zonlicht kunnen profiteren. Panelen op oostelijke en westelijke daken doen het ook goed, maar leveren ongeveer 10 tot 20% minder energie op. In deze gevallen benutten ze het felste zonlicht op andere momenten, namelijk ’s ochtends (oostelijke oriëntatie) of ’s middags (westelijke oriëntatie).

2. Hoek van het dak

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 36 graden, waardoor ze het meeste directe zonlicht opvangen en de hoogste opbrengst behalen. Voor noordelijk georiënteerde daken is het beter om een kleinere hellingshoek te kiezen om toch zo veel mogelijk zonlicht op te vangen. Een dakhelling van 20 of 50 graden kan de opbrengst met ongeveer 10% verminderen.

3. Instralingsfactor

Zonnepanelen leveren niet altijd dezelfde opbrengst omdat dit afhangt van de hoeveelheid instraling, die aangeeft hoeveel direct zonlicht het dak ontvangt. Een hogere instralingsfactor betekent gunstigere dakomstandigheden. De instralingsfactor wordt beïnvloed door de windrichting en de dakhoek. Zonnepanelen gericht op het zuiden met een dakhoek van 35 graden behalen 100% rendement. In andere gevallen kan dit leiden tot vermogensverlies.

4. Schaduw

Het observeren van schaduw gedurende de dag is essentieel bij het bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor uw dak. Obstakels zoals schoorstenen of bomen kunnen schaduw werpen en de opbrengst verminderen. In serie geschakelde zonnepanelen zijn gevoelig voor schaduweffecten, omdat schaduw op één paneel de prestaties van alle panelen kan beïnvloeden. Het is raadzaam om zo veel mogelijk schaduwval te vermijden.

Vergelijken offertes via Go Zonnepanelen

Kwaliteit en veiligheid  op #1

 InstallQ gecertificeerde monteurs

15 jaar ervaring 

5. Locatie

In Nederland variëren de opbrengsten van zonnepanelen per regio, afhankelijk van het aantal zonuren gedurende het jaar. Het westen van Nederland geniet over het algemeen van meer zonuren dan het binnenland. Dit betekent niet dat het onrendabel is om zonnepanelen te installeren in het binnenland, maar de opbrengst kan tot ongeveer 10% lager liggen dan in het westen.

6. Seizoensinvloeden

Het opvangen van zoveel mogelijk licht is cruciaal voor de prestaties van zonnepanelen. Op bewolkte dagen of in de winter is de opbrengst lager dan op zonnige zomerdagen. De temperatuur heeft ook invloed op de werking van zonnepanelen. Hoewel vaak gedacht wordt dat zonnepanelen beter presteren bij hogere temperaturen, is het omgekeerde waar. Panelen functioneren optimaal bij een paneel temperatuur van 25 graden, waarbij elke graad boven deze temperatuur gelijk staat aan 0,5% vermogensverlies. Dit effect wordt echter gecompenseerd door de langere zomerdagen. De zonnecellen van het zonnepaneel werken minder goed wanneer het zonnepaneel 40 tot 50 graden wordt. Hierdoor neemt het vermogen af. En daarom presteren zonnepanelen het beste in de lente, wanneer de temperatuur nog niet te hoog is.

De jaarlijkse zonnepanelen opbrengst varieert, met hogere opbrengsten in de zomermaanden dankzij meer zonlicht en optimale temperaturen. De opbrengst in de winter is lager, maar zonnepanelen zijn nog steeds in staat om stroom op te wekken, zelfs met minder zonlicht.

7. De leeftijd van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen neemt in de loop der jaren geleidelijk af. De meeste fabrikanten bieden een minimale opbrengstgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar van de oorspronkelijk voorspelde stroomopbrengst.

8. Zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen varieert gedurende het jaar. De maanden juni, juli en mei zijn meestal het meest rendabel vanwege de overvloed aan zonuren en de mildere temperaturen. Ook het maximaal vermogen zonnepaneel in watt piek heeft invloed.

Kortom, de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door een combinatie van deze factoren, en het is belangrijk om ze allemaal in overweging te nemen bij het evalueren van de prestaties van een zonnepanelen systeem. Het is hoe dan ook een slimme investering. 

Zonnepanelen plaatsen

Berekening opbrengst zonnepanelen per maand

Benieuwd naar de gemiddelde maandelijkse opbrengst van uw zonnepanelen? Gebruik dan de onderstaande berekening. We gaan hierbij uit van nieuwe zonnepanelen met een ideale ligging, helling en geen schaduwvorming. Wil je weten hoe je het meeste stroom opwekt en wat de totale jaaropbrengst is? Dan is dit de formule die je moet gebruiken! Je weet dan de opbrengst per kWh.

Berekeningsformule: Aantal zonnepanelen x Watt piek (Wp) per paneel x correctiefactor x maandelijkse opbrengstfactor = gemiddelde maandelijkse opbrengst in kilowattuur (kWh)

Voorbeeld voor juni: Stel dat u 12 zonnepanelen heeft met elk een vermogen van 250 Wp, een correctiefactor van 0,85 en een maandelijkse opbrengstfactor van 0,13.

Berekening: 12 zonnepanelen x 250 Wp x 0,85 x 0,13 = 331,5 kWh

Bij een gemiddelde energieprijs van €0,24 per kWh levert dit in de maand juni €79,56 op.

De meeste fabrikanten garanderen een minimale opbrengst over een langere periode, wat bijdraagt aan een lagere energierekening. De exacte opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand en daarom is het slim om van tevoren een goede berekening te maken voor de totale opbrengst.

Professionele installatie

De beste installateurs

Vrijblijvend vergelijken

Binnen 1 minuut

A-kwaliteit zonnepanelen

Beste materialen

Haal het maximale vermogen uit je zonnepanelen

Het bijhouden van de maandelijkse opbrengst is essentieel om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal presteren. Monitoringssystemen kunnen je helpen om eventuele problemen snel op te sporen, zoals schaduwvorming of defecte panelen, en zo de efficiëntie van je systeem te verbeteren.

De opbrengst in de winter is natuurlijk lager, maar dit wordt in de zomer ruimschoots ingehaald. Kijk dus altijd naar hoeveel zonnepanelen je hebt en wat het totale vermogen is. Je kunt zo een goede berekening maken van de opbrengst van zonnepanelen per maand.  Wil je de opbrengst per maand maximaliseren, kies dan voor zonnepanelen met een lange levensduur

Zonnepanelen bieden niet alleen milieuvriendelijke energie, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren op je elektriciteitsrekening. Door de opbrengst te begrijpen en te maximaliseren, kun je het meeste uit je investering halen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dus, blijf de zon omarmen en geniet van de voordelen van zonne-energie!

Ontvang een vrijbijvende offerte

 Binnen 1 minuut

Zonnepanelen offerte stap 1

Offerte voor zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen offertes vergelijken?

Bespaar ruim €1.600 per jaar

Gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag binnen 1 minuut

De beste tarieven

Zonnepanelen offerte stap 1